Ost, ost, ost, ost, ost, jeg må ha´OST

Danbo er danskernes foretrukne, når osten der pryder bordet skal udvælges. Siden 1936 har Ostebørsen opkøbt, modnet og solgt Danbo. I starten af 1960’erne begyndte Ib Kastrup videreudviklingen af disse oste i samarbejde med mindre danske mejerier. Ideen var at udvikle nye produktions- og lagringsmetoder. Danbo betragtes i dag som den danske national ost og er flagskibet indenfor danske oste. Ostebørsens version er kendt under navnet Kastrup-ostene, der har bevaret danboens karakteristika.

Drømmen om at bringe smagen tilbage i Danbo resulterede i at Kastrup-ostene udforskes yderligere og i 1990 bliver produktions- og lagringsmetoderne til oste med kun 10 og 20 % fedt udviklet. Igen sker det i samarbejde med små mejerier, hvor fokus var at modne osten optimalt i forhold til at fremme smagen og konsistensen. Ostene er efterfølgende kåret som Danmarks mest velsmagende fedtfattige oste.

Her kan du se et udvalg af de oste, du kan købe på Kongelundgaard. Du kan naturligvis smage på de fleste af ostene inden du vælger, hvad du vil købe.

Vi har et stort udvalg af tilbehør til oste, så du får alt hvad du skal bruge til et dejligt ostebord.

Oversigt over oste

Gul Kastrup 6%

På trods af dens lave fedtprocent på kun 6 % er Gul Kastrup er en lagret ost med masser af smag. Den vandt i 2010 Politikkens test af fedtfattige oste, som den mest velsmagende fedtfattige ost. Osten er lagret i 25 uger efter de gamle traditioner på et lille Vestjysk mejeri.

Blå Kastrup 45+

Blå Kastrup 45+ er en mellemlagret ost produceret på et lille vestjysk mejeri. Den er vasket i saltlage og modnet i en særlig rødkitkultur, efter gamle lagringstraditioner i 25 uger.

Sort Kastrup 45+

Sort Kastrup 45+ er en lagret ost produceret på et lille vestjysk mejeri. Den er vasket i saltlage og modnet i en særlig rødkitkultur, efter gamle lagringstraditioner i 40 uger.

Antvorskov Håndværksost

I 1801 kom den første schweiziske ostemager til Antvorskov Gods ved Slagelse, hvor ostemagrene lærte de lokale at lave faste hårde oste af typen Emmentaler. Frem til midten af 1800 tallet var de Vestsjællandske godser førende i Danmark med disse oste. Men i midten af 1800 tallet blev man bedre til at skumme fløden fra, som så blev brugt til smørproduktion. Landmændene og andelsmejerierne tjente godt på at producere og eksportere smør til England og opgav derfor at producere den gode Antvorskov-ost. Restproduktet fra smørproduktionen var skummetmælk, som blev brugt til grisefoder og mager typer af Danbo-oste.

Ostebørsen har sammen med nogle af de små mejerier genoptaget produktionen af den fantastiske Antvorskov-ost og forsøgt at ramme den oprindelige smag og stil fra begyndelsen af 1800-tallet.

Thise Vesterhavsost 48+

Er en prisvindende ost. Dommerpanelet som vurderede udtalte: Fantastisk. En super ost. Flot struktur med en god konsistens, knækker fint, er nærmest krystalliseret. God saft og kraft. Flot syre. Osten har karakter, og så har den ”terroir”, som vi efterlyser, det vil sige den er præget af det naturforhold, mælken kommer fra, hvor osten er fremstillet og lagret. Den har en god historie. Vinder af Mejeribrugets Gourmetpris 2008. Fremstillet af dansk økologisk mælk.

Sweet Dolaner 48+

Sweet Dolaner 48+ er en ost som er fast i konsistensen, let smuldrende med en rig sødlig eftersmag. Små hvide pletter – modningskrystaller – giver lidt “knas” og fremhæver dens helt egen specielle karakter! Fin som snack eller i tern eller revet over pasta. En populær hollandsk ost, som i princippet er et mix mellem en Italiensk Parmesan og en lagret Gouda. Skær den i bjælker og tern, og det vil vær en sikker vinder i ethvert selskab.

Delice de bourgogne

En såkaldt triple-cream ost skal være mindst 70+. Og det er Delice de Bourgogne, som har fået tilsat fløde to gange under fremstillingen. Det giver en cremet ost med en fin smag. Det er næsten så osten smelter i munden.Sammensætningen mellem de cremede fyldige og flødeagtige med det lidt syrlige giver en hel unik ost. Delice De Bourgogne blev skabt af Jean Anthelme Brillat-Savarin, den berømte gourmet fra det 1800 århundred.

Peñacorada Blåskimmelost

Peñacorada er en spansk blåskimmelost fremstillet på komælk. Den kommer fra Picos de Europa i Asturien. Den er velafbalanceret uden at være skarp med blød smag af skimmel. Peñacorada er pakket i ahornblade og fremstillet siden den tidlige middelalder i Valdeon dalen.

Sorte Gertrud

Moden fast blåskimmelost med sort skorpe.

Smagen er kraftig med en god syre. Lagret min. 12 mdr.

Etorki Fåreost

Etorki er en dejlig fåremælksost fra Baskerlandet i Sydfrankrig. Osten fremstilles i Mauleon, Pyrenee-Basques – og rent faktisk kan oprindelsen af ostefremstillingen i Pyrenæerne dateres 4000 år tilbage. Etorki fremstilles af mælk fra Manechsfår (sorte hoveder). Etorki har en tynd rødbrun skorpe, mens ostemassen er klar og lysegul.

Flor de Ronda Cabra

Flor De Ronda er en fast gedeost med rød skorpe. Skorpen har mønster som de oprindelige vidjekurve, som osten blev produceret og transporteret i. Flor De Ronda produceres i det spanske højland omkring Ronda i Andalusien på mejeriet Angulo.